I utlandet

Var uppmärksam på att det är rörliga kostnader som gäller utomlands (utanför EU/EES) som man oftast har bra koll på när det gäller samtal och sms. Men när det gäller dataförbrukning är det en helt annan historia, och det är väldigt svårt att ha koll på hur mycket surf din mobil faktiskt förbrukar.
Vad kan du själv göra för att undvika onödiga kostnader?

•  Stänga av datatrafiken helt genom att slå av roaming för datatrafik (För att kunna ringa och sms:a behöver du ha övrig roaming aktiverad)
  • Begränsa dataförbrukningen genom att byta nät från 4G till bara 3G under ”Inställningar” i din mobiltelefon.
  •  Använda tillgängliga WiFi-nät så mycket det går.
  •  Sluta använda och surfa på rörlig media, tex Netflix, Youtube och Tiktok. Rörlig bild drar massor av surf jämfört med att bara surfa på vanliga sidor med text och bild.
  • Ladda inte ner stora filer t.ex spel till en dator kan dra väldigt mycket data beroende på filstorleken.
  • För att full kontroll på hur mycket data din mobil använder, så nollställ och använd gärna mobilens egen dataräknare innan du åker, då kan du enkelt se exakt hur mycket data som går åt.

Inställningar hos Chilimobil för att undvika onödiga kostnader utanför EU/EES?

OBS! Det är viktigt att du gör dina inställningar innan du reser så blir det enklare och du säkerställer att allt fungerar som du vill när du är framme. De flesta inställningar kommer du åt i MittChili och kan ändra själv, har du inte fungerande surf när du anländer utomlands kan du bara komma åt MittChili via ett WiFi-nät eller en annan mobil med fungerande surf.

• Kolla prislistan för vilka länder som ingår och inte ingår i EU/ESS samt priser för det land du reser till. T.ex. Turkiet och Schweiz ingår inte i EU/EES idag.
  • Väljer du att ha ”Kostnadskontroll” påslagen då är all IP trafik, samtal och sms spärrade utomlands/utanför EU/EES och du tvingar garanterat mobilen till att bara använda WiFi. Tänk på att du då inte kan ringa, sms:a eller surfa.
  • Kostnadskontroll utomlands är alltid påslagen hos dig som är kund hos Chilimobil så du måste slå av den själv innan du reser, när du slår av kostnadskontroll gör Chilimobil alltid en kreditupplysning.
  • När du slår av kostnadskontrollen* så är ”Beloppsgräns Utland” 300 kr för datatrafik och 2000 kr för samtal och sms för alla kunder. Det innebär att en spärr aktiveras när du når beloppsgränsen och du får ett sms om detta. Vill du justera beloppsgränsen så kontaktar du kundservice@chilimobil.se
  • Slå av ChiliSvar

*När du avaktiverar ”Kostnadskontroll”, så görs också en kreditkontroll eftersom ditt abonnemang nu är öppet för utlandssamtal och betaltjänster.

Roaming kallas det när du befinner dig i ett annat mobilnät i ett annat land. När du anländer utomlands så kopplar din mobil upp sig mot ngn av de mobilnät som finns tillgängliga. Fungerar detta inte automatiskt så kan du själv gå in i mobilnätsinställningarna på din telefon och manuellt välja ett nät.

Roaming är nuförtiden reglerat inom EU/EES så dina priser och potter som du har hemma gäller även här. För mobildata så ingår max 25 GB EU Surf hos Chilimobil per månad.

Ibland kan det hända att nätet inte söker upp ett nytt nät automatiskt. Prova att starta om din mobil och sedan söka manuellt efter en operatör.
iPhone: Inställningar> Operatör> Stäng av AUTO. Välj operatör manuellt.
Android: Inställningar> Anslutning> Mobilnätverk> Nätverksoperatörer. Välj operatör manuellt.

Katastrofen är ett faktum när surfen inte fungerar. I de absolut flesta fallen beror detta på att din dataroaming är avslagen, vilket i och för sig är bra, så att man inte drar på sig onödiga kostnader. Du behöver slå på/aktivera dataroaming på din mobiltelefon.
iPhone: Inställningar> Mobilnät> Alternativ för mobildata> Slå på dataroaming
Android: Inställningar> Mobila nätverk> Slå på dataroaming
Om du inte får surf att fungera kan du också prova att manuellt ändra mobiloperatör samt också ändra från 4G till 3G för att se om det fungerar bättre.

Inom EU/EES kan du använda en hel del av din surfpott, precis som om du vore hemma. Det finns reglerat hur mycket surf som ingår och hos Chili så får du ta med dig följande:

• Om du har ett abonnemang med 6 GB surf, så får du ta med 6 GB utomlands.
    Om du har ett abonnemang med 25 GB surf, så får du ta med 25 GB utomlands.
    Om du har ett abonnemang med 100 GB surf, så får du ta med 25 GB utomlands
    Om du har ett abonnemang med Fri Surf, så får du ta med 25 GB utomlands.
  • Om du har ett abonnemang med 1 Mbit/s, så får du ta med 8 GB utomlands.
    Om du har ett abonnemang med 10 Mbit/s, så får du ta med 20 GB utomlands.
    Om du har ett abonnemang med 100 Mbit/s, så får du ta med 25 GB utomlands.
    Om du har ett abonnemang med Full Fart, så får du ta med 25 GB utomlands.

Tar din ingående surf inom EU/EES slut så kan du köpa till mer surf på MittChili. Tänk på att om surfen är helt slut behöver du tillgång till t.ex. ett WiFi-nät för att komma åt MittChili.

Befinner du dig utanför EU/EES så gäller separata rörliga priser för surf (och även samtal och sms) beroende på vilken Zon du befinner dig. Dessa prislistor hittar du här

Inom EU/EES får du använda din surf upp till en reglerad nivå. Du kan se mer under frågan ”Hur mycket surf får jag använda i utlandet ?”. Vad som kan vara bra att känna till och som du kan tänka på är att många appar som finns i våra mobiler ligger och tar surf/data utan att du vet om det. Därför är det aldrig fel att ha dataroamingen avstängd under tiden du inte behöver surfa. Att också använda allmänna wifi-zoner gör det också extra säkert att inte dra på sig eventuella extra kostnader.

I stället för att ringa 133 som hemma, så ringer du +46701950133 ifrån utlandet. Handhavandet för övrigt är som vanligt. En guide över funktioner för mobilsvar finner du här.

Telekområdgivarna är en opartisk och kostnadsfri konsumentrådgivning om abonnemang för tv, telefoni och bredband. De ger seriös information med mycket matnyttig information. Här finns en länk där de ger bra information inför en utlandsresa.